Pompei 
Autostrada A3 Napoli-Salerno (frakørsel Pompei ovest)
Napoli, Italien

Tlf.: +39 081 8575111
E-mail: info@pompeiisites.org
Hjemmeside: www.pompeiisites.org

Breddegrad: 40.74817137066979
Længdegrad: 14.48197603225708

Afbudsrejser
Find gode tilbud på afbudsrejser til de mest populære rejsemål.
Kør selv ferie til Italien
Italien er populært til kør selv ferie. Find her de bedste tilbud
Rejser til Italien
Find gode rejsetilbud til Italien på ferieboliger & hoteller

Pompei (staves også Pompeji og Pompeii) var en livlig og driftig by med 25.000 indbyggere, indtil den skæbnesvangre dag i år 79, hvor Vesuv eksploderede i et enormt udbrud, som bogstavelig talt begravede Pompei under 7 meter pimpsten. For indbyggerne i Pompei har det næppe gjort nogen forskel, at det netop var pimpsten og ikke flydende lava, der begravede Pompei, men det har været altafgørende for muligheden for at grave et velbevaret Pompei fri. Læs øjenvidneberetningerne fra Plinius den Yngre, som befandt sig på den anden side af Napoli under udbruddet.

Udbruddet har været så voldsomt og så pludseligt, at mange ikke nåede at komme væk fra Pompei, men blev levende begravet. Som en lille trøst tyder meget på, at temperaturen har været så høj, at det er gået stærkt, og at mennesker og dyr derfor kun har lidt i ganske kort tid. Men tanken er alligevel rædselsfuld.

Pompei udgør i dag det mest omfattende og velbevarede oldtidsfund i verden, og der findes ikke noget tilsvarende andre steder. Kun en del af Pompei er udgravet, og man arbejder løbende på den fortsatte udgravning af Pompei. Sideløbende hermed restaureres og istandsættes rundt omkring i Pompei, for at give de besøgende et så troværdigt billede af oldtiden som muligt.

Vulkanudbruddet i år 79 er ikke den eneste ulykke, der har ramt Pompei. Ganske få år tidligere blev Pompei ramt af et jordskælv, som ødelagde meget i byen, og genopbygningen var ikke til ende endnu, da vulkanudbruddet ramte. Man taler desuden om endnu en katastrofe i Pompei - som dog er af en lidt anden kaliber - nemlig at rigtig meget af Pompei blev ødelagt under de første udgravninger i området i 1500-tallet, hvor man ikke kendte til tilstrækkeligt gode konserveringsmetoder.

Vi besøgte Pompei i 2011. At gå rundt inde i Pompei føles lidt som en tidsrejse. Pompei er meget større, end vi havde forestillet os, og rummer utrolig mange huse, lige fra de helt små med kun ét rum, til enorme rigmandsvillaer og templer. Derudover ligger der gipsafstøbninger af mennesker og dyr, og der er en stor samling af krukker, redskaber og mønter m.m. Pompei er meget fascinerende og giver et godt indblik i livet dengang.

I Pompei savnede vi meget at have en god guidebog med, for i stedet for at sætte gode informative skilte op, bruger man meget audioguides i Italien, lærte vi.... Det er jo nok en smagssag, men vi synes ikke det var hensigtsmæssigt at rende rundt med audioguides, når vi havde børnene med - men måske har vi bare ikke gennemskuet konceptet? En anden gang vil jeg i hvert fald medbringe en guidebog med lidt mere information end "Turen går til", eller også lade mig lokke af en af de mange gadesælgere, der står udenfor Pompei.

Skriv en kommentar
0 kommentarer