Seværdigheder i Venedig

Venedig (Venice, Venezia) ligger i regionen Veneto i det nordøstlige Italien, og består af smukke gamle huse bygget på pæle på ca 100 småøer. Byen er bilfri, og al transport foregår på vandet mellem øerne, særligt på Canal Grande, den store kanal, der snor sig gennem hele Venedig. Øerne i Venedig er forbundet af omtrent 400 broer, hvoraf Rialtobroen og Sukkenes Bro er de mest berømte.

Venedig opstod for 1000 - 1500 år siden som flugtsted først for en gruppe fordrevne folk, og senere fulgte flere efter. I middelalderen voksede Venedig til en stormagt, både inden for krigsføring og handel. Venedig fungerer således i en årrække som "porten mod øst" og kontrollerer handlen med blandt andet silke og krydderier fra østen, og bystaten Venedig blev meget rig. I denne periode byggede man mange paladser, blandt andet Dogepaladset. Efter opdagelsen af vandvejen syd om afrika til Asien, mister Venedig langsomt sin magt og storhed.

Gennem hele Venedigs tid har man bygget husene på træpæle, fordi øerne var meget flade og jorden sumpet. Det ændrer dog ikke ved at Venedig lige så langsomt synker, og at vandet derfor bliver en større og større trussel for byen. Oversvømmelser ses jævnligt, og man arbejder derfor på at kystsikre området.

   


Klik på kortet herover for at se det større, eller klik på seværdighederne herunder, for at læse mere om dem.

Kør selv ferie til Italien
Italien er populært til kør selv ferie. Find her de bedste tilbud
Rejser Gardasøen
De bedste ferieboliger og mobilehomes til suveræne priser
Afbudsrejser
Find gode tilbud på afbudsrejser til de mest populære rejsemål.
Canal Grande
Canal Grande, Venedig, Italien
Tværs igennem Venedig, fra Piazzale Roma til Punta delle Dogana, i en længde af ca. 4 km, snor Canal Grande sig som et omvendt S. Canal Grande udgør med alt sit vand den altdominerende hovedvej gennem Venedig.
Dogepaladset Venedig
San Marco 1, 30135 Venedig, Italien
Dogepaladset på Marcuspladsen er fuld af venetiansk historie og flotte udsmykninger. Dogepaladset er i dag et museum, men husede under sit virke dogen af bystaten Venedig.
Fare vild i Venedig
Alle de små gader i Venedig, Venedig, Italien
Det hører sig næsten til et besøg i Venedig at man farer vild. Venedig er ikke større, end man sagtens kan gå til fods rundt i byen. Dog skal man være forbedredt på at fare vild, især hvis man bevæger sig væk fra hovedfærdselsårerne. Venedig er delt op i 6 distrikter (Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Polo, Santa Croce og San Marco) og alle adresser i Venedig er opkaldt efter distriktet efterfulgt af et nummer. Gaderne i Venedig har således ingen navne, og det kan derfor være svært at finde rundt, selv med et godt bykort over Venedig i hånden.
Gondolerne Venedig
Rundt omkring i kanalerne, Venedig, Italien
En gondol er en traditionel venetiansk båd beregnet til persontransport, og en vigtig og charmerende del af Venedigs bybillede. Du ser gondolerne overalt i Venedig, men næppe med lokale folk ombord - udover selvfølgelig gondolieren, da det er en dyr luksus forbeholdt turisterne.
Marcuskirken Venedig
San Marco 328, 30124 Venedig, Italien
Marcuskirken (Basilica di San Marco) er den største seværdighed i Venedig, og er det helt store trækplaster for turisterne. Marcuskirken ligger på Marcuspladsen lige ved udløbet af Canal Grande, og nåes hurtigt med en vaporetto linie 1 fra banegården når man lige ankommer til Venedig.
Marcuspladsen Venedig
Piazza San Marco, Venedig, Italien
Marcuspladsen (Piazza San Marco) er den mest berømte plads i Venedig, og måske én af verdens mest besøgte pladser.
Rialtobroen Venedig
Ponte di Rialto, Sestiere San Polo, 30125 Venedig, Italien
Rialtobroen (Ponte di Rialto) er Venedigs mest berømte bro, og efterhånden blevet et vigtigt kendetegn for byen. Rialtobroen fører over Canal Grande ca. midt i byen, og blev bygget i sin nuværende form i slutningen af 1500-tallet, efter den oprindelige træbro kolapsede.
Sukkenes bro
Ponte dei Sospiri, Venedig, Italien
Sukkenes bro (Ponte dei Sospiri) i Venedig er en smuk overdækket bro, bygget i 1600-tallet, som fører fra Dogepaladset over til statsfænglet.

Venedig besøges hvert år af rigtig mange turister fra hele verden. Der er ikke noget at sige til det, for Venedig er helt unik - intet andet sted i verden findes en hel by bygget på denne måde med kanaler i stedet vor veje. Ud over at besøge selve Venedig med Venedigs seværdigheder, kan man vælge også at tage til nogle af de nærliggende øer, eksempelvis glaspusterøen Murano eller kirkegårdsøen San Michele.

Vil du nøjes med en enkelt dag i Venedig, kan byen sagtens nås fra Gardasøen.


Vores dag i Venedig

På vores autocampertur til Italien havde vi en enkelt dag inde i Venedig. Kort fortalt var det en helt fantastisk oplevelse at være i Venedig, og selv om vi havde glædet os rigtig meget, og forventede en hel del af turen, blev vi alligevel posivtivt overraskede over Venedigs sjæl og stemning - og vi vender helt sikkert tilbage igen en dag.

Ankomst til Venedig
Fra alverdens rejsebøger havde vi fået det indtryk, at den absolut bedste måde at komme til Venedig på, var med tog eller bus fra fastlandet. På baggrund af en førstehåndsberetning valgte vi dog at køre helt over til Venedig, og så benytte en af de mange velfungerende parkeringspladser, hvilket fungerede rigtig fint. Parkering i Venedig er naturligvis forholdsvis dyrt, men holdt op imod tog/færgebillet plus ikke mindst bøvlet derved, synes vi parkeringsafgiften var godt givet ud. Vi parkerede på Tronchetto, som har et område forbeholdt busser og campere, og også er det eneste sted med plads til andet end personbiler.

Vi valgte at gå fra parkeringspladsen og ind mod byen, for at indsnuse lidt stemning undervejs. Hvad vi ikke havde forudset var, at det åbenbart ikke er noget man gør, i hvert fald fandt vi hverken skilte eller fodgængervenlige veje derind. Det fine ved turen - udover den hjemmesmurte sandwich fra camperen - var at vi virkelig fik lov at mærke den store kontrast mellem den heftige trafik i udkanten af Venedig og den bilfri del af Venedig. Gad vide om ikke denne entre i Venedig blot gjorde byen endnu mere vidunderlig?

Rundt i Venedig
Vores plan i Venedig var i første omgang at tøffe lidt rundt på må og få, for på den måde at fornemme byen og dens sjæl - vi ville med andre ord gå den vej, næsen peger, og så se Venedig fra den kant. Næsen skulle så gerne på et eller andet tidspunkt pege mod nogle af Venedigs "must-sees" - eventuelt med lidt hjælp ;-) Et formål med at gå rundt i Venedig uden nogen plan er naturligvis Venedigs seværdighed # 1 - nemlig at fare vild i Venedig - og det lykkedes til fulde ;-)

At gå rundt i Venedig kan være lidt af en udfordring for små ben, men vi holdt mange pauser på vores vej rundt, hvor vi sad med fødderne ud over vandet og kiggede på såvel både som menneskemylder. Selv på en maj-dag længe før højsæsonen er der masser af summen og aktivitet både i vandet og på land, og det er en sand fornøjelse bare at kunne suge alle de forskelligartede indtryk til sig. Vejret var med os - solskin og 25 grader, og det var lige præcis tilpas. Tilpas til sommertøj, masser af is, og gode siddepladser ved vandet. Men ret meget mere varme ville ikke have været rart for børnene, og ret mange flere mennesker havde vi heller ikke brug for, så maj måned er helt sikkert et godt tidspunkt at besøge Venedig.

Børn og storbyer er ikke altid en god blanding, men Venedig er en vidunderlig by for børn. Hvor vi voksne måske nogle gange glemmer at forundres over de små skævheder (som ikke altid overrasker, fordi vi har læst og læst og læst hjemmefra...), bliver børnene helt elektriske over at se hvordan alle hverdagsting foregår på vandet - især politi, ambulancer og busser, som naturligvis alt sammen er uden hjul, vækker begejstring, og nævnes stadig med jævne mellemrum efter vi er kommet hjem igen.

Vi er ikke så meget til museer, kirker og fine bygninger, men vi valgte alligevel at slå et smut forbi både Marcuspladsen/Marcuskirken og Rialtobroen, fordi det er nogle helt særlige ting i Venedig. Og ja, det er nogle særlige steder, men det var ikke dér, vi fandt Venedigs sjæl, men derimod ved blot at gå rundt i byen. Det er både overraskende og ikke overraskende, men det er i byens små gader, langs kanalerne og på de mange broer, at Venedigs helt store attraktion ligger, nemlig Venedigs helt særlige sjæl og stemning. Husk at søge væk fra alfarvej og ned ad de små sidegader - af og til stopper vejen og man bliver nødt til at vende om, men oplevelsen af Venedig er størst uden for de turistede hovedstrøg.

Vi valgte at springe over gondolerne, og tog i stedet "bybussen" - vaporettoen - hele vejen gennem Venedig ad Canal Grande, da vi skulle tilbage til parkeringspladsen.

Næste gang i Venedig
Venedig er et af de steder, vi helt sikkert vender tilbage til en dag, for vi blev slet, slet ikke færdige med at suge til os. Næste gang må gerne være med en overnatning, så vi også kan opleve den hyggelige aftenstemning, som så småt begyndte at dukke op, da vi tog afsted fra Venedig. Næste gang vil vi også huske at købe en fin ting, når vi ser den - for man skal ikke regne med at komme tilbage til samme sted igen. Og lige nu ærgrer jeg mig IGEN over, at jeg ikke købte sådan et smukt glasvedhæng fra Murano med hjem - til minde om en helt vidunderlig dag. Det kunne måske være, at næste gang skulle være med en udflugt til Murano, for at se glaspusterne arbejde. Alternativt kan man købe muranoglas i Venedig - området nordøst for banegården har mange fine butikker - men pas på kopierne, dem er der mange af især omkring Rialto.

Campingpladser nær Venedig
Der er naturligvis ingen campingpladser i selve Venedig, da byen jo er bilfri, men der er masser af campingpladser rundt om Venedig. De fleste ligger enten omkring Mestre på fastlandet, eller ude på Lidoen, som er den tange, der går ud i Adriaterhavet ud for Venedig. Vi samler her en række campingpladser omkring Venedig.